Bonenkruid is een eenjarige plant die zo’n 20 cm hoog wordt. De blaadjes zijn smal en leerachtig. Bonenkruid bloeit van juli tot oktober met witte tot lichtlila gekleurde bloemetjes. De blaadjes hebben een sterke, peperachtige geur en smaak.
Er bestaat ook zomerbonenkruid en winterbonenkruid.
STAP 1: STANDPLAATS EN BEMESTING VAN BONENKRUID
Bonenkruid moet je van volle zon en een lichte, voedzame grond voorzien. Strooi wat kalk op de grond in het najaar of vroege voorjaar. De overblijvende soort kan heel goed droogte verdragen en kan bijvoorbeeld naast tijm in een rotstuin. Na de oogst bijmesten met een handvol gedroogde organische mest.
STAP 2: BONENKRUID OPKWEKEN
Bonenkruid kan je zaaien in mei of juni op rijtjes met een afstand van 20-30 cm. Je kan ook vanaf maart voorzaaien in de kas of binnenshuis en vervolgens verspenen en uitplanten vanaf half mei. Bonenkruid kiemt na één tot anderhalve week.
Bonenkruid kweken kan ook door te scheuren. Winterbonenkruid kan vermeerderd worden door te delen. Voor de meer ervaren tuinier is het mogelijk om stekken te maken.
STAP 3: BONENKRUID VERZORGINGSTIPS
Om in de winter over vers bonenkruid te beschikken, kan je in augustus bonenkruid in potjes zaaien. Je kunt ook in dezelfde periode enkele planten, liefst doorlevend bonenkruid, uitgraven en in potten zetten.
STAP 4: BONENKRUID OOGSTEN EN BEWAREN
Oogst hele stengels met bladeren vlak voor de bloei. Het drogen van bonenkruid gebeurt in de schaduw. De stengels worden bewaard en de blaadjes worden er afgheaald vlak voor gebruik. Zo wordt de smaak beter behouden. Invriezen is mogelijk, maar het lekkerst blijft bonenkruid nog steeds vers.
GRATIS ZAAIKALENDER VOOR JOUW MOESTUIN
VERGEET DEZE KRUIDEN NIET IN JOUW MOESTUIN
Je groenten en kruiden zelf kweken was nog nooit zo gemakkelijk. De website groenten kweken legt stap per stap uit hoe groenten en kruiden gekweekt kunnen worden.
Daarnaast kan je onze gratis zaaikalender downloaden.