Wie lust er nu geen radijsjes? Heerlijk door de salade en je kunt het jonge blad ook opeten. Het leuke voordeel bij het zaaien van radijzen is dat ze na enkele weken reeds zijn gekiemd en ook meteen klaar zijn om te oogsten. De radijs is een wortelknol en behoort tot de kruisbloemenfamilie.
Het is een echt knolletje, binnenin wit vruchtvlees met meestal een rode buitenkant. De rode schil is de meest voorkomende (zeker in de supermarkt), maar er zijn uiteraard meerdere rassen. Zo heb je rode, roze, paarse, gele, langwerpige en ronde radijsjes.
Zo zijn er winter- en zomerradijzen. De winterradijs is groter dan onze gekende zomerradijs (supermarkten). Een radijs (wij zeggen wel eens ‘knolletje’) kan je perfect rauw eten, een winterradijs moet je dan weer eerst koken.
Radijzen zijn éénjarig, het zijn kleine plantjes die slechts 15 à 20 cm hoog worden.
STAP 1: WANNEER KAN JE RADIJZEN ZAAIEN?
Het kiemen van radijzen gaat zeer snel. Bij een temperatuur van ongeveer 18°C duurt het slechts een kleine week. Het zaaien van de eerste radijzen kan al vroeg, vanaf februari onder glas.
Radijzen moet je zeker niet gaan voorzaaien, dat is onbegonnen werk. Je zaait meteen in rijtjes net zoals wortelen zaaien. Niet te dik zaaien is de boodschap, want anders komen ze niet mooi op, de radijsjes hebben ruimte nodig om te groeien.
Hou rekening mee dat er 2 type radijzen zijn, zowel voor buitenteelt als voor kasteelt (serres). Zo moet je geen buitenrassen in de de kas/serre gaan zaaien. Je krijgt meer loof dan radijzen en dat is uiteraard niet de bedoeling.
Download onze zaaikalender voor jouw moestuin! Deze zaaikalender staat bomvol informatie wanneer je jouw groenten en kruiden kunt zaaien, planten en oogsten.
STAP 2: TEELTTIPS VOOR RADIJSJES
STAP 3: BODEM EN BEMESTING
Radijzen hebben niet heel veel ruimte nodig. Ze passen echt in elke moestuin, je plant ze best tussen de koolgewassen. Hou in het achterhoofd dat vruchtwisseling van toepassing is voor koolgewassen. Zorg voor niet teveel stikstof in de grond want dat zorgt voor meer loof dan radijs.
Verder moet je regelmatig het onkruid uittrekken en regelmatig water geven. Zie dat de radijzen zeker niet te droog staan.
STAP 4: WANNEER KAN JE RADIJZEN OOGSTEN?
Dit is een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen, het oogsten van radijzen. Zeer eenvoudig, je trekt ze gewoon met loof en het knolletje uit de grond. Zo eenvoudig is het.
In de supermarkt vind je de radijsjes in bussels met loof aan. Dit verwijder ik zelf altijd, want ze worden nogal snel slap. Bovendien kan je ze niet lang bewaren, dus meteen opeten is de boodschap!
GRATIS ZAAIKALENDER VOOR JOUW MOESTUIN
Je groenten en kruiden zelf kweken was nog nooit zo gemakkelijk. De website groenten kweken legt stap per stap uit hoe groenten en kruiden gekweekt kunnen worden.
Daarnaast kan je onze gratis zaaikalender downloaden.