Een venkel of knolvenkel is een combinatie van groente en kruid waarvan de knol zelf de groente is en het blad is het kruid. Het heeft een licht anijsachtige smaak, zelfs nog sterker als je de venkel zelf kweekt vergeleken met die je in de supermarkt koopt.
Het grappige aan een knolvenkel is dat het eruit ziet als een knol, maar is uiteindelijk een gegroepeerde laag van verdikte bladscheden van de plant. De vorm kan enorm variëren, zo zijn er korte, brede, smalle en langwerpige.
Venkel kweken kan zowel in het voorjaar en in het najaar. Meer informatie vind je bij ‘teelttips voor venkel’.
STAP 1: WANNEER VENKEL ZAAIEN?
Venkel zaaien in het voorjaar is geen goed idee. Het schiet bij voorjaarsteelt en vroege zomerteelt al heel snel door. Zaaien doe je dus best na de langste dag van het jaar, 21 juni.
Een kleine kanttekening hierbij, nieuwe rassen worden ontwikkeld die minder snel zullen doorschieten. Hierdoor kan je deze gebruiken voor een vroegere venkelteelt.
Download onze zaaikalender voor jouw moestuin! Deze zaaikalender staat bomvol informatie wanneer je jouw groenten en kruiden kunt zaaien, planten en oogsten.
STAP 2: TEELTTIPS VOOR VENKEL
Ik zaai venkel in een klein zaaibakje en zet dat op de vensterbank in de zon. Een kleine 2 weken later ontkiemen de venkelzaden en kunnen ze reeds verspeend worden in potjes met potgrond. Als de temperatuur nog onder de 5°C zakt, kan je de potjes best binnenhouden.
Daarna (3 à 4 weken later) zijn de plantjes klaar om de volle grond in te gaan. Plant de venkelplantjes een 30cm uit elkaar. Hou de venkel goed in het oog, want als de bladeren en bloemen doorschieten, moet je deze afknippen. Zo gaan er meer voedingstoffen naar de knol.
De herfstteelt van venkel is veel eenvoudiger. Venkelzaadjes kan je gewoon direct in de volle grond zaaien. Dit ergens half juni. Wanneer je de venkelzaadjes in de volle grond plaatst, hou je rekening met de plantafstand van 30cm. Net hetzelfde zoals bij de vroege teelt van venkel. Zaai wat meer zaadjes, stel dat er een aantal niet uitkomen, kan je deze altijd verplanten. Ook dit duurt weer een kleine 2 weken. Als het echt te warm wordt, kan je de venkel wat afdekken en uit de zon houden.
STAP 3: WANNEER VENKEL OOGSTEN?
Van zaaien tot oogsten duurt ongeveer 90 dagen, 3 maanden totdat de venkel oogstrijp is. Het ideale gewicht ligt ergens tussen de 200 en 300 gram. Persoonlijk laat ik de knolvenkel niet te groot worden. Te grote knolvenkels zijn taai en vezellig. Ook het blad kan geoogst worden, maar laat zeker en vast voldoende blad aan de plant.
Na het oogsten van venkel, kan je deze een week of 2 op een koele plaats bewaren.
GRATIS ZAAIKALENDER VOOR JOUW MOESTUIN
Je groenten en kruiden zelf kweken was nog nooit zo gemakkelijk. De website groenten kweken legt stap per stap uit hoe groenten en kruiden gekweekt kunnen worden.
Daarnaast kan je onze gratis zaaikalender downloaden.