Citroengras of sereh (in Nederland vaak gebruikt) afkomstig uit Azië, maar wordt ook wel verbouwd in Afrika, Australië en Amerika. Het is een tropische en aromatische grassoort. Het heeft een stevige, vezelachtige bladeren (die scherpe randjes hebben) met een frisse, geurige en sterke citrusgeur. Het wordt vaak in kruidige gerechten toegevoegd. Het leuke aan citroengras is dat je het hier ook perfect kunt kweken.
Je komt wel bedrogen uit als je een hele oogst verwacht wanneer je citroengras gaat zaaien. Het is een tropisch gewas en dat wil zeggen dat ze veel zon en warmte eisen. In België en Nederland kunnen we dat helaas niet aanbieden. Wat we dan weer wel hebben is onze vertrouwde verwarmde living. Hiermee kunnen ons seizoen verlengen.
Citroengras is meerjarig, maar niet winterhard. Het kan wel tot 60 à 80 cm hoog worden en 50 cm breed. Hoewel ons klimaat dit hoogstwaarschijnlijk niet kan aanbieden.
STAP 1: WANNEER KAN JE CITROENGRAS KWEKEN?
Er zijn verschillende methoden om citroengras te kweken. Je kan enerzijds zaden gaan zaaien en anderzijds kan je citroengras gaan vermeerderen. De meest eenvoudige en aangewezen methode is het vermeerderen van citroengras.
Bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden in april tot juli. Dit kan zowel binnen als onder glas. Zeker niet te dik zaaien, lichtjes aandrukken en met wat zand bedekken. Zorg voor voldoende licht en warmte, na een tweetal weken zullen de zaadjes ontkiemen.
Daarna kan je gaan verpotten in grotere potjes en kan je beginnen af te harden. Na ijsheiligen kan je de plantjes in grotere potten zetten of in volle grond. Hou rekening met een plantafstand van ongeveer 30 cm.
Het vermeerderen is zeer eenvoudig, je deelt namelijk een grotere bos citroengras door te scheuren. Dit kan al in januari, februari. Je neemt een groot glas en vult dit met water.
Plaats de citroengrasstengels in het glas water nadat je de onderkant hebt afgesneden en eventjes hebt laten drogen. Daarna zet je het glas met stengels warm. De stengels moeten nu wortels gaan maken. Ververs regelmatig (elke 2 dagen) het water.
De wortels ontstaan waar je het citroengras hebt gekortwiekt. Blijf elke 2 dagen het water verversen tot er genoeg wortels zijn. Vervolgens is het tijd om de stengels te gaan potten.
Zeker niet voor ijsheiligen buiten planten. Dat is zeer belangrijk. Voorzie een vruchtbare en vochtige bodem. Plant de stengels ongeveer een 3 tal centimeter diep en zorg dat de wortels niet afbreken, meteen water geven daarna. De stengels gaan nu groeien en bladeren ontwikkelen. Vanaf 12 mei mag je ze dus buiten planten. Je kan dit in de volle grond doen of in een grote pot.
Download onze zaaikalender voor jouw moestuin! Deze zaaikalender staat bomvol informatie wanneer je jouw groenten en kruiden kunt zaaien, planten en oogsten.
STAP 2: TEELTTIPS VOOR CITROENGRAS
STAP 3: WANNEER KAN IK CITROENGRAS OOGSTEN?
Citroengras kan geen vorst verdragen, dus je moet ze zeker voor de eerste vorst oogsten. Hoe langer je ze laat staan, hoe dikker ze zullen zijn. Ideale moment is half oktober, wanneer het nog net niet vriest. Dit advies geldt voor citroengras in de serre of kas.
Wanneer je citroengras in een pot hebt staan, geldt hetzelfde dat ze vorst niet kunnen verdragen. Je hebt wel de optie om het oogsten uit te stellen en de pot binnen te plaatsen. Zet ze voor het raam en je hebt heel de winter vers citroengras. Bovendien is citroengras een vaste plant, dus blijft het verder groeien.
GRATIS ZAAIKALENDER VOOR JOUW MOESTUIN
Je groenten en kruiden zelf kweken was nog nooit zo gemakkelijk. De website groenten kweken legt stap per stap uit hoe groenten en kruiden gekweekt kunnen worden.
Daarnaast kan je onze gratis zaaikalender downloaden.